|
کد مطلب: 74528
ريه هاي زمين؛ميراثي براي آيندگان
تاریخ انتشار : 1393/01/01 نمایش : 827
به گزارش سلام لردگان - پاکيزگي زمين همان گونه که قرآن مجيد اشاره کرده است: ? خداوند کسي است که زمين را براي شما جايگاه امن و آرامش قرار داد هديه خداوند به انسان است? هديه اي بزرگ براي انسان در طول حيات است.
اما اين روزها، ذرات سربي چنان در هوا پراکنده اند که ابر با تمام توانش، توان بارش بر زمين زمستاني را ندارد.
شيرزاد،وقتي ماشين اش را سر کوچه، همان اول صبح روشن مي کند، بوي بنزين سوخته و گاز تا انتهاي کوچه به مشام مردم مي رسد.
دود خارج شده از اگزوز ماشين شيرزاد در خانه هاي اطراف به راحتي قابل استنشاق است و اين دود سپيد سنگين در سحرگاهان هديه اي به همسايگاني است که در اين کوچه خانه دارند.
اين از وضعيت هواي شهر کوچکي مانند شهرکرد،حالا خدا به داد کلان شهرها برسد که اين روزها هواي تهران،اهواز و تبريز و اراک و اصفهان از نظر وجود ذرات سربي ،انگار با هم بردارخوانده اند و هزاران مرد مانند شيرزاد، دود خودرو خود را به خورد همسايگان مي دهند.
با اين احوال، باز هم خدا را شکر که شهرهاي ايران توليد کننده گازهاي گلخانه اي نيستند و گرنه مانند شهرهاي بزرگ اروپايي و آمريکايي زمين ،روزنه اي براي نفس کشيدن نداشت.
هواي پاک و تميز اين روزها آرزوي مردم شده است و يک روز پاک بدون آلاينده در هواي شهرهاي بزرگ ،روز رويايي است.
ريه هايي که در هواي تازه توليد شده اند اين روزها زير فشار ابرهاي تارآلود دود ماشين ها، دوزيستي اکسيژن و منوکسيد کربن را بلد نيستند و انگار اين هواي پر از دود دردشان را تلمبار کرده است.
نخستين بار در حيات بشر در ايران باستان جشن اردي بهشت گان يا اردي بهشتيان همانند سيزده بدر براي نکوداشت هوايي تازه زمين پاک برگزار مي شد و در اين روز ايرانيان به جشن سرزمين پاک و پاکيزه مي پرداختند.
اين روزها علاوه بر توليد گازهاي سبک در شهرهاي مختلف که باعث بروز آلاينده هاي زيست محيطي در هوا شده است،گازهاي گلخانه نيز بحراني براي زمين است.
ايده هواي پاک در منشورها و کنوانسيون هاي زيست محيطي مورد پذيرش قرار گرفت تا از بروز آلودگي هاي اقتصادي ، صنعتي ، اجتماعي و شهري جلوگيري شود و استفاده از انرژي هاي پاک در دستورکار دولت ها ي تابع اين کنوانسيون ها و منشورهاي بين المللي قرار گيرد.
گازهاي گلخانه اي هديه کشورهاي صنعتي به زمين پاک است و گازهاي گلخانهاي شامل دياکسيد کربن،دي نيتروژن اکسيد (گاز خنده)، متان، بخار آب و ازت هستند.
اين گازها به اين دليل گازهاي گلخانهاي ناميده ميشوند که فضاي گلخانهها را در اطراف زمين ايجاد ميکنند و در گلخانهها نور خورشيد وارد محيط ميشود اما به دليل جداره شيشهاي ، بخشي از آن دوباره به درون گلخانه برميگردد. به اين ترتيب فضاي داخل گلخانه از بيرون گرمتر ميشود.
هيات بينالدولي تغييرات آب و هوايي (IPCC) که مرجعي معتبر در زمينه تغييرات آب و هوايي و تاثيرات گرمايش جهاني است، براين عقيده است بيشتر افزايش دمايي که از اواسط قرن بيستم در کره زمين مشاهده شده، مربوط به گازهاي گلخانهاي است که انسانها توليد کردهاند.
يکي از فعاليت هاي گازهاي گلخانهاي انعکاس امواج با طول موج بلند است، اين اتفاق هم براي امواجي که از خورشيد ميآيند ميافتد هم براي امواج بازگشتي از زمين و بخش خطرناک جريان در مورد امواج بازگشتي از زمين روي ميدهد و گازهاي گلخانهاي اين امواج را دوباره به سطح زمين برمي گردانند و اين پديده اثر گلخانهاي نام دارد.
يک محقق زيست شناسي مي گويد:اين گاز گلخانهاي 36 تا 76 درصد از تاثيرات گلخانهاي زمين را شکل مي دهند و 9 تا 26 درصد به دليل وجود دياکسيد کربن، چهار تا 9 درصد به خاطر متان، و 3 تا 7 درصد به دليل وجود ازن در جو مي باشد.
? فرزانه رحتمي ? در گفت وگو با ايرنا افزود:پروتکل کيوتو در اين بين اين همه آلاينده تدوين شد که اين پيمان جمعي با هدف موظف ساختن کشورهاي جهان به کاهش اثرات گازهاي گلخانهاي و تبعات منفي گرم شدن زمين، ميان کشورهاي جهان به امضا رسيد.
وي افزود:معاهده در محل کيوتوي ژاپن تنظيم شد و در اين معاهده مشخص شده که تا چه سال و تا چند درصد از گازهاي گلخانهاي کاسته شود.
به گفته وي، اين گازها شامل، دي اکسيد کربن، متان، اکسيد نيتروژن، سولفورهگزافلورايد، HFCها و PFCا مي باشد و همچنين کشورهاي ثروتمند ضمن متعهد شدن به اجراي مفاد اين عهدنامه موظف به کمک به ديگر کشورها در اين زمينه شدند.
اين محقق اظهار داشت:اين پروتکل از سوي کشورهاي صنعتي ناديده گرفته شد و تنها براي کشورهاي در حال توسعه مفيد قلمداد شده و زمين پاک نيز اين گونه دست خوش سياست بازي غربي ها شده است.
به گزارش ايرنا،در حالي هواي پاک در جهان مورد ارزيابي قرار مي گيرد که توليد گازهاي گلخانه اي از سوي غربي ها باعث تغيير در اقليم آب و هوا شده و زمين به سمت گرم شدن در حرکت است و آمريکا ،فرانسه ،انگليس ،ژاپن ،آلمان و برخي از کشورهاي صنعتي بيشترين سهم در توليد گازهاي گلخانه اي را دارند اما تنها کشورهاي جهان در حال توسعه را از دستيابي به فناوري هاي نوين منع مي کند و اين تعارض بزرگ در حوزه زيست محيطي در سطح بين المللي هنوز حل نشده باقي مانده است. (منبع ايرنا )
|
|
|
|